Kasteelruïne Bleijenbeek

Wanneer je Landgoed Bleijenbeek voor je ziet, denk je direct aan Kasteelruïne Bleijenbeek. De oude ruïne Bleijenbeek is onlosmakelijk verbonden met het Landgoed en biedt met haar rijke historie en interessante verleden een kijk op de regio en het verhaal van Bleijenbeek. De oude Kasteelruïne Bleijenbeek is een prachtig pand dat je vanaf Landgoed Bleijenbeek kunt zien, maar uiteraard ook zelf kunt bezoeken.

Rondleiding ruïne

Uiteraard is de ruïne voor jou open voor bezichtiging en kun je bij de ruïne een rondleiding boeken met kleine of grote groepen. Dit is bijvoorbeeld leuk om te doen voor familie- of vriendenfeesten en personeelsuitjes. Je kunt een rondleiding bij de ruïne boeken via info@limburgs-landschap.nl of 077-4737575.

Kosten:
Groepen tot en met 20 personen €140,-

Voor iedere 10 personen meer €70,- extra

De Bakermat van de Golfsport

De humanist en geleerde Pieter van Afferden werd omstreeks 1500 in Afferden geboren en was zeer bekwaam in het Latijn en Grieks. Hij doceerde deze talen aan de Latijnse Scholen van Amsterdam en Haarlem. In 1545 schreef hij een leerboekje voor zijn leerlingen met de titel: “Tyrocinium latinae linguae”, wat zoveel wil zeggen als “Latijn voor Nieuwlingen.”

Eén hoofdstuk in het boekje was gewijd aan balspelen waarin ook een beschrijving van het golfspel werd opgenomen. De beschrijving van het golfspel door Pieter van Afferden is uniek.

Volgens Dr. Heiner Gillmeister, een Duitse sporthistoricus en taaldeskundige aan de universiteit van Bonn, vormt het de eerste geschreven bron waar sprake is van het golfspel zoals we dat op de dag van vandaag kennen en spelen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat wordt gesproken van een balspel waar de bal moet worden gespeeld naar een put of hol, waarbij de speler met de minste slagen het spel wint. Pieter van Afferden beschreef ook enkele basisregels voor het golfspel. Gillmeister toonde aan dat de golfsport niet, zoals de Schotten graag geloven, in Schotland, maar in de Lage Landen, en sterker nog misschien wel in de omgeving van Afferden zou zijn ontstaan.

In de tijd dat Pieter van Afferden opgroeide in de omgeving van het Kasteel Bleijenbeek, woonde daar de familie van Nydeggen.

Het is niet ondenkbaar dat Pieter van Afferden in de onmiddelijke omgeving van het kasteel de golfsport heeft zien beoefenen. Zoals te zien is op een schilderij van H. Golt, in een vergelijkbare setting bij het kasteel van Voerden, uit een latere periode (1706).

De claim van de Schotten dat de golfsport op Schotse bodem zou zijn ontstaan lijkt daarmee ontkracht. Niet eerder dan in 1636 vinden we omschrijvingen van het golfspel in de Schotse literatuur die overeenkomen met de beschrijvingen zoals Pieter van Afferden, éénennegentig jaar eerder, in 1545, al had neergeschreven.

Bijzonder is het dat Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Afferden, zich méér dan de “Company of Gentleman Golfers” in Edinburgh of St. Andrews in Schotland, kan beroepen op het voortzetten van de wel zéér oude golftraditie in de Lage Landen.

Het Nederlandse Golf Museum

Landgoed Bleijenbeek is tevens het thuis van het Nederlandse Golf Museum. Het Nederlands Golfmuseum neemt je mee in de tijd en laat je kennismaken met het ontstaan en de ontwikkeling van de golfsport in de Lage Landen.
Het is een boeiende reis door ons cultuurrijk verleden op weg naar vandaag en wie weet naar morgen. We bouwen aan de toekomst. Bouw je met ons mee? Je kunt ons bereiken via info@golfmuseum.nl

Een bezoek aan het Nederlands Golf Museum bedraagt een symbolisch bedrag van 2,00 euro. Komt u golfen? Dan is een bezoek aan het museum is inbegrepen in de prijs van je greenfee.

Wij helpen u graag! Neem contact met ons op via:

0485-530084 of via receptie@bleijenbeek.nl

 

Graag tot snel, groet Receptie Bleijenbeek