Kasteelruïne Bleijenbeek

Wanneer je Landgoed Bleijenbeek voor je ziet, denk je direct aan Kasteelruïne Bleijenbeek. De oude ruïne Bleijenbeek is onlosmakelijk verbonden met het Landgoed en biedt met haar rijke historie en interessante verleden een kijk op de regio en het verhaal van Bleijenbeek. De oude Kasteelruïne Bleijenbeek is een prachtig pand dat je vanaf Landgoed Bleijenbeek kunt zien, maar uiteraard ook zelf kunt bezoeken.

Rondleiding ruïne

Uiteraard is de ruïne voor jou open voor bezichtiging en kun je bij de ruïne een rondleiding boeken met kleine of grote groepen. Dit is bijvoorbeeld leuk om te doen voor familie- of vriendenfeesten en personeelsuitjes. Je kunt een rondleiding bij de ruïne boeken via info@limburgs-landschap.nl of 077-4737575.

Kosten:
Groepen tot en met 20 personen €140,-

Voor iedere 10 personen meer €70,- extra

HET NEDERLANDSE GOLF MUSEUM

Het Nederlands Golfmuseum, geopend op 22 april 2016, neemt u mee in de tijd en laat u kennismaken met het ontstaan en de ontwikkeling van het golfspel in de Lage Landen.

De collectie bevindt zich in vier ruimtes in het Paviljoen Bleijenbeek op het gelijknamige landgoed, de noordelijke poort van het Limburgse nationaal park De Maasduinen.

In de collectie ziet u onder andere golfstokken, golfballen en golfsloffen uit lang vervlogen tijden. Ook schilderijen, prenten en geschriften, originele zowel als replica’s, behoren tot de collectie. En wat dacht u van de “NGF Dutch Open”-beker die het hele jaar (behalve bij de prijsuitreiking van het Dutch Open-tournooi) in het golfmuseum te bewonderen is. Tot slot bezit het golfmuseum over een uitgebreide bibliotheek met historische en eigentijdse boeken over golf en golfen in Nederland.

In de centrale hal van het paviljoen valt meteen het borstbeeld op van Petrus Apherdianus van Afferden.

De humanist en geleerde Pieter van Afferden werd omstreeks 1500 in Afferden geboren en was zeer bekwaam in het Latijn en Grieks. Hij doceerde deze talen aan de Latijnse Scholen van Amsterdam en Haarlem. In 1545 schreef hij een leerboekje voor zijn leerlingen met de titel: “Tyrocinium latinae linguae”, wat zoveel wil zeggen als “Latijn voor Nieuwlingen.”

Eén hoofdstuk in het boekje was gewijd aan balspelen waarin ook een beschrijving van het golfspel werd opgenomen. De beschrijving van het golfspel door Pieter van Afferden is uniek. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat wordt gesproken van een balspel waar de bal moet worden gespeeld naar een put of hol, waarbij de speler met de minste slagen het spel wint. Daarnaast beschreef Pieter van Afferden ook enkele basisregels voor het golfspel.

 

Deze Pieter van Afferden is dan ook de directe aanleiding geweest voor het ontstaan van het Nederlands Golfmuseum en voor de keuze van de plaats Afferden om er het fysieke museum te vestigen.

Een bezoek aan het Nederlands Golfmuseum is een boeiende reis door ons cultuurrijk verleden op weg naar vandaag en wie weet naar morgen. We bouwen aan de toekomst. Bouw je met ons mee? Je kunt ons bereiken via info@golfmuseum.nl of meer informatie vinden op www.golfmuseum.nl

 

De entree bedraagt 5,00 euro en kinderen kunnen voor half geld naar binnen. Met de museumkaart is de entree gratis. Komt u golfen op golfbaan Landgoed Bleijenbeek? Dan is een bezoek aan het museum is inbegrepen in de prijs van je greenfee.

 

wij helpen je graag!

Neem contact met ons op via 0485-530084, receptie@bleijenbeek.nl

Graag tot snel!

Receptie