Pieter van Afferden Bokaal op zondag 26 juni 2022

Kris kras over het landgoed

(Cross country, stableford, CC, par 3/4 én P&P)

Petrus Apherdianus van Afferden was voor zover bekend, de eerste mens, die echte, ook nu nog herkenbare golfregels opschreef. We praten dan over de 16e eeuw. Deze Nederlandse leraar Latijn en Grieks is niet alleen de oorzaak van hernieuwde discussies over het ontstaan van golf, hij is ook de naamgever van de jaarlijkse cross country wedstrijd, die dit jaar op zondag 26 juni geheel in stijl luk raak over de drie courses van Landgoed Bleijenbeek wordt gespeeld. De strijd om de Pieter van Afferden Bokaal. Perfect voor rabbits zo te zien.

Een uitdagende wedstrijd dus, waarbij de af te leggen route tot verrassende afstanden leiden. Niet altijd even makkelijk, wel altijd erg leuk!

 

Nijgen golfhistorici in Schotland ernaar de oorsprong van het golf bij hen te zien, golfhistorici van het continent nijgen ernaar de oorsprong dichter bij huis te hebben gevonden. Pieter van Afferden was daar geheel niet mee bezig. Hij beschreef wat hij in het leven om hem heen waarnam en gebruikte dat in zijn lesboekje Tyrocinium linguae Latinae om het leren van Latijn voor zijn leerlingen wat aansprekelijker en dus gemakkelijker te maken.

Had hij ook maar een lesboekje golf geschreven.

 

Maar ook al heeft hij dat laatste niet gedaan, we hebben veel aan hem te danken: Het Nederlands Golfmuseum in Afferden bijvoorbeeld. De levendige uitwisseling van zich telkens repeterende voors en tegens van voor- en tegenstanders van de wederzijdse standpunten over de wieg van de populaire golfsport. En dus de niet meer weg te denken Pieter van Afferden Bokaal van Golfbaan Bleijenbeek.

 

Wederom een volledig verzorgde dag, die om 09.30 uur begint met de vertrouwde Hollandse koffie of thee en de al even vertrouwde Limburgse vlaai. Na de start om 11.00 uur kunnen de eerste indrukken worden uitgewisseld bij de clubhuis catering, die vanaf 12.00 uur open staat om tegen een uur of vier tijdens de bittermix met elkaar de eindresultaten te bespreken, terwijl Loem die verwerkt.

Ongeveer een half uur voordat we ons aan het voor onze neus klaar gemaakte zomerse buffet zetten wordt de Pieter van Afferden Bokaal uitgereikt aan hem of haar, wiens naam mij ten tijde van het schrijven van dit stukje nog niet bekend was.

 

Uw bijdrage voor deze prachtige dag bedraagt € 25.

 

Schrijft u zich in zodra dat kan? U doet het via e-golf4u op de website van onze golfclub: https://golfclubbleijenbeek.nl/

Daar vindt u ook meer informatie over deze buitengewone golfervaring.